Friday, August 17, 2007

un interviu cu o femeie extraordinara, Doina Levintza



Un articol

Despre moda, teatru, familie si pasiuni cu artistul Doina Levintza

PARINTII
Mama mi-a pus in brate,inca din clasa a IV-a, Istoria Artei, literatura, volumele celor mai cunoscuti poeti, mi-a angajat o profesoara de pian si m-a invatat magia si sensul culorilor. Ma „delectam" din cand in cand citind, ascunsa sub plapuma, si romanele „interzise" de parinti. Mamei mele ii datorez pasiunea pentru arta si ideea ca doar prin munca si studiu poti sa realizezi tot ceea ce vrei. Talentul, chiar daca exista, trebuie mentinut printr-un efort constant.

CASA
Casa noastra este deschisa tuturor iubitorilor de frumos. Este locul caruia ii daruim in fiecare zi ceva, un obiect, o floare, o schimbare, o lumina ... In ea, eu si Dan Coma, sotul meu, traim, dar si muncim si ne bucuram impreuna cu prietenii din toate colturile lumii.

ATELIERUL
Dupa 1990, cand am infiintat firma, am deschis un atelier specializat pe moda si unul in care se realizeaza costumele de teatru. Aici am confectionat costumele pentru 48 de spectacole de teatru, dar si pentru cateva filme.

Am incercat sa formez, mai ales dintre tineri, meseriasi, dar este foarte greu pentru ca aproape toti sunt interesati doar de castigul imediat si renunta pe parcurs. Cu toate acestea, echipa mea de specialisti, chiar daca este mica, e formata doar din oameni minunati si talentati, pasionati de munca pe care o fac.

Gabriela este cea care conduce atelierul pentru moda si, cand ma uit la ea, de multe ori am senzatia ca deseneaza costume cu foarfeca, direct in material, cam tot asa cum desenez eu pe hartie.

TEATRUL
Am avut sansa sa lucrez cu cei mai importanti regizori si am realizat scenografia la peste 100 de piese. Anul acesta am pregatit costumele pentru doua spectacole la Paris - „
Pescarusul" de Cehov si o adaptare dupa Proust - piese care au fost alese sa fie prezentate la Festivalul de Teatru de la Avignon. Luna aceasta lucrez doar pentru piesa „Renasterea", in regia lui Dan Puric, care va pleca in turneu in Germania, iar premiera oficiala va avea loc la Teatrul National din Bucuresti, in luna octombrie.

Doina Levintza si Dan Coma

TELEVIZIUNEA

Televiziunea m-a ajutat sa-mi dezvolt imaginatia, sa-mi gasesc un stil si sa creez - asa cum spuneau si criticii TV -„lumea Levintza". Dupa disparitia lui Alexandru Bocanet m-am retras din Televiziunea Romana. Am revenit doar de catva timp in televiziune, dar de data aceasta ca producator de emisiuni de moda. Astazi, emisiunea care imi poarta si numele, prezentata la Prima TV, a reusit, cred, sa devina cea mai importanta emisiune de profil. Incerc sa prezint in ea tendintele fiecarui sezon, nume mai putin cunoscute publicului, dar care au revolutionat moda si subiecte cat mai interesante. Inca de la inceput am gandit-o ca pe o emisiune de cultura, deoarece cred in expresia „moda este, inainte de toate, o arta".

MODA
Nu cred ca pot spune ca «fac moda» ... Eu realizez costume, in teatru si in viata de zi cu zi. Orice om este un personaj. Un adevar des vehiculat si care imi conduce creatia.

PASIUNI
Tot ce este nou.

CALATORIILE
Calatoresc mult, dar stau foarte putin din lipsa de timp. Am nevoie de informatie pentru ca lucrurile in domeniul nostru se misca foarte repede si, ca sa rezisti, trebuie sa fii la curent cu tot ceea ce este nou in lume. Mi-as dori sa am odata timp suficient sa stau si sa ma bucur de adierea vantului prin frunzele platanilor din Avignon, de soarele din Sudul Frantei sau de culorile Spaniei.

CULORILE
Dintotdeauna am fost atrasa de alb si negru, dar, in aceasta vara, am adaugat si turcoazul.

ANIMALELE
Am doi minunati labradori, pe
Pavarotti si pe Max, si un pisic cu personalitate, Misu, pe care nu-l intereseaza decat somnul, mancarea si partenerele de-o noapte.

PARFUMUL
De foarte mult timp - «L'Eau de Issey Myiake». Proaspat ca orice dimineata de vara...

CEL MAI IMPORTANT LUCRU
Nu exista nimic mai important in viata decat sanatatea psihica si fizica.

MANCARURI
Aproape intotdeauna legume, branztturi si peste.

24 DE ORE intr-o singura zi ma intalnesc cu foarte multi oameni, cu dorintele lor, cu durerile lor, cu visele lor. Fiecare femeie vrea sa fie cea mai seducatoare, cea mai frumoasa si eu incerc, in fiecare zi, sa le indeplinesc dorintele. Alerg intre casa, atelier, Prima TV (pentru montaj, locuri pentru filmari), magazine, in cautare de materiale ... Telefoane, probe, repetitii la teatru, schite pe care le fac pe unde apuc, intalniri pentru viitoarele spectacole de teatru sau moda ... Urmaresc ceea ce s-a executat la ateliere, trec in fuga pe la cele doua magazine pe care le am si care au tot timpul nevoie de ceva si uite asa mananc impreuna cu sotul meu pe la 11-12 noaptea, ceea ce nu este prea bine

UN SFAT
Niciodata sa nu uitam sa privim natura, florile, cerul...in fiecare zi sa ne bucuram ca traim si atunci vom fi mai buni si mai curati sufleteste...Tot ceea ce este bun este in noi si trebuie sa stim sa daruim si astfel vom castiga. Sa uitam cuvintele invidie, rautate, minciuna, manie — care nu fac decat sa ne schimbe caracterul - si sa le inlocuim cu iubire, libertate si pace.

PLANURI
Niciodata nu spun ceea ce voi face in viitor dar, oricum, mai am multe vise pe care trebuie sa le transpun in realitate.

REGRETE
Regret doar ca nu-mi a-junge timpul pentru tot ceea ce vreau sa fac. Timpul este unul din putinele lucruri care ma sperie pentru ca trece cu o repeziciune infioratoare.

INTAMPLARI NEOBISNUITE
Odata aveam un vernisaj cu costumele din «
Richard III», la ora 13, la New York. Eu eram la Londra, unde lucram scenografia la piesa «imblanzirea scorpiei» si am pierdut avionul ... Eram disperata. Pana cand am realizat ca la Londra e cu 6-7 ore mai devreme fata de Statele Unite ... Mi-a placut foarte mult, am avut fantastica senzatie ca am reusit sa dau timpul inapoi.


No comments: