Cele mai longevive 20 de branduri romanesti
Loc 1. BCR - Un brand care se mentine si sub austrieci
Chiar daca nu este o marca mai batrana decat capitalismul din Romania, BCR ramane unul din campionii brandurilor romanesti in ceea ce priveste notorietatea. Cu o istorie de 15 ani, BCR se mentine in topul marcilor romanesti.
Loc 2. CEC - O marca cu o istorie de 150 de ani
Istoria marcii CEC a inceput in urma cu aproape 150 de ani, fiind intemeiata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Casa de Economii si Consemnatiuni este continuatoarea primei institutii de credit public din Romania - Casa de Depuneri si Consemnatiuni (infiintata in 1864).
Loc 3. Romtelecom - Monopolul de alta data
Romtelecom este in prezent unul dintre cei mai importanti operatori de telefonie fixa, detinuta de grupul elen OTE cu o participiatie de 54%, statul roman prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) cu 26% si de Fondul Proprietatea in proportie de 20%.
Loc 4. Posta Romana - Mai multe etape dezvoltare a brandului
Istoria serviciilor postale incepe pentru tara noastra in Evul Mediu cand poruncile voievozilor trebuia sa ajunga pana la limitele teritoriului. Posta moderna a inceput insa acum 134 de ani, in 1864, cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul postal cu cel telegrafic, la care in 1893 s-a adaugat si serviciul telefonic, luand nastere simbolul PTT.
Loc 5. TVR - Imaginile cu care am crescut
Ne amintim cu totii de vremurile in care cele doua ore pe zi de televizor erau singurul nostru contact cu lumea dinafara. Pe atunci, Televiziunea Romana era unica si controlata. Acum este doar un concurent intr-un tablou mass-media pestrit si schimbator. Insa un concurent cu jumatate de secol de experienta.
Loc 6. Tarom - Un brand la inaltime
Prima companie aeriana romaneasca a luat fiinta in 1920 sub denumirea de Compania Romano-Franceza de Navigatie Aeriana, operand zboruri de pasageri si corespondenta intre Bucuresti, Paris, si alte orase din Europa Centrala. In 1925 a avut primul zbor intern, Galati fiind prima destinatie din Romania spre care au decolat avioanele Potez. In perioada interbelica, compania a purtat mai multe denumiri cum ar fi Comapnia Internationala de Navigatie Aeriana, sau Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat.
Loc 7. Antibiotice - Un brand pregatit pentru vanzare
SC. Antibiotice SA a luat nastere in anul 1955 si a fost prima companie farmaceutica din Romania, dar si din sud-estul Europei care a produs penicilina. La inceput compania a purtat numele de Fabrica Chimica numarul 2 Iasi. Patru ani mai tarziu, in 1959, a fost inaugurata o noua sectie, pentru fabricarea streptomicinei, incepand astfel productia de unguente, creme si supozitoare.
Loc 8. Arctic - Brandul de la Gaesti
Brandul Arctic este prezent pe piata din Romania din anul 1968. In 1970, la fabrica de la Gaesti a fost produs primul frigider iar doi ani mai tarziu, in 1972, Arctic a realizat primul export in Franta, intrand astfel pe piata internationala.
Loc 9. Dacia - 40 de ani de viata a unei marci
Incepand cu 1960 autoritatile romane au considerat oportuna punerea bazei primei fabrici de autoturisme de clasa medie destinate publicului romanesc. Pentru a reduce timpii de dezvoltare si productie s-a optat pentru producerea unui model, din portofoliul unui producator consacrat, sub licenta proprie.
Loc 10. Policolor - Brandul de pe bursa
Istoria Policolor incepe in 1965 odata cu infiintarea Intreprinderii de Lacuri si Vopsele Bucuresti, cel mai mare furnizor romanesc de rasini sintetice, emailuri auto, lacuri si vopsele nitrocelulozice pentru principalele industrii de autovehicule, electronice si mobila.
Loc 11. Braiconf - Marca vedeta din industria textila
Infiintata acum aproape 60 de ani, Braiconf a reusit sa se mentina liderul producatorilor de confectii usoare din Romania. Dupa 1990, Produse la Braila, camasile marca Braiconf sunt comercializare in strainatate sub eticheta unor giganti din industria modei, precum Versace, Armani sau Kenzo. Compania, care lucreaza in sistem lohn, este listat la categoria I a pietei Rasdaq, valoarea acestia fiind estimata la mai mult de 22 de milioane de lei.
Loc 12. Casa Capsa - Crčme de la crčme
Fondat in 1886, Casa Capsa, marca inregsitrata la OSIM, reprezinta astazi unul dintre cele mai elegante si distinse hoteluri din Romania, precum si unul dintre putinele experimente romanesti reusite de restaurare a unei cladiri patrimoniale. Localizat in centrul istoric al Bucurestiului, la intersectia strazilor Edgar Quinet si Calea Victoriei, "Casa Capsa" a reintrat in circuitul turistic, dupa actiunile de restaurare de acum patru ani, ca un hotel de 5*, pastrandu-si insa farmecul vechi prin cele 3 etaje ale sale, candelabrele si mobila somptuoasa.
Loc 13. TImisoreana - Trei secole de traditie
La inceputul secolului al XVIII-lea, principele Eugeniu de Savoia fonda prima fabrica de bere din Romania. Berea Timisoreana s-a nascut in fabrica din cetatea medievala, fiind atestata printr-un act petitionar al magistratului orasului Timisoara, care dateaza din 1 ianuarie 1718. In acele vremuri, maestrii berari fabricau bautura practic dupa aceeasi reteta ca si azi.
Loc 14. Boresc - Regina apelor minerale
Izvoarele apei minerale Borsec sunt cunoscute inca de pe vremea romanilor, care le-au descoperit odata cu curerirea Daciei. Acum mai bine de 400 de ani, Borsecul era imbuteliat in ulcioare de lut ars si transportate, pe cai de munte, in Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca si Ungaria. Proprietatile curative ale apei i-au adus faima in Europa, astfel incat in 1806 este infiintata fabrica Borsec, aflata in proprietatea austriecilor Zimmethausen si Eisner.
Loc 15. Murfatlar – Un vin mai vechi decat insusi neamul romanesc
Locuitorii din preajma podgoriilor Murfatlar au si astazi ca ocupatie de baza cultivarea vitei de vie. Ei sunt insa continuatorii unei povesti vechi. Scythia Minor, denumirea antica a Dobrogei, era cunoscuta pentru cultivarea vitei de vie, vinul obtinut aici fiind unul dintre produsele care faceau obiectul schimburilor comerciale dintre populatia autohtona (tracii) si coloniile grecesti de pe malul Marii Negre.
Loc 16. Napolact - Un secol de lactate
Unul din cei mai mari producatori de lactate din Romania, Napolact are in spate o istorie de mai bine de un secol. Totul a inceput in anul 1905, cand este atestata in Cluj-Napoca o firma de produse lactate, “atelierul Vlad”, in care se fabricau unt si branza de vaca. Atelierul Vlad se dezvolta in timp si ajunge, in 1936, sa produca si iaurt, branzeturi fermentate si topite.
Loc 17. Spicul - Painea noastra cea de toate zilele
Numele societatii comerciale Spicul S.A. Bucuresti reprezinta un simbol al traditiei si al calitatii produselor de morarit, panificatie, produse zaharoase, patiserie si paste fainoase.
Loc 18. Eugenia - Biscuit romanesc prin excelenta
Biscuit romanesc prin excelenta, Eugenia a reusit, inca de la inceputul anilor '60, sa castige un public consumator larg, de la elevi pana la adulti, aceasta fiind cea mai accesibila gustare din timpul pauzelor.
Loc 19. Plafar - Un brand aproape de faliment
Compania Plafar a fost infiintata in anul 1948, fiind unul din cei mai importanti jucatori pe piata plantelor medicinale.
Loc 20. Gerovital - renasterea din propria cenusa
Compania Farmec este un simbol al produselor cosmetice in Romania, dupa aproximativ 120 de ani de existenta ramanand liderul pietei de cosmetice romanesti. In 1945, compania producea 5 produse, iar in prezent portofoliul sau numara peste 400 de produse. Printre marcile de notorietate sunt Gerovital, Aslavital, Doina, Triumf si Nufar. Prin contributia profesorului doctor Ana Aslan, considerata "parintele geriatriei si gerontologiei", compania clujeana a devenit, in 1967, primul producator de creme si emulsii Gerovital, o gama de produse antirid.
1 comment:
f tare post. urmeaza sa inteleg cele mai longevive 20 de branduri straine :D
Post a Comment